Livsstilssygdomme er en fællesbetegnelse for en lang række sygdomme, som kan opstå ved en uhensigtsmæssig livsstil. Herunder f.eks. KOL, diabetes, hjertekar-sygdomme og flere kræftformer. Det er derfor vigtigt, at du gør en indsats for din sundhed og livsstil.
Du kan forebygge en lang række livsstilsrelaterede sygdomme. Nogle af de fysiske tilstande, der kan være med til udvikling af livsstilsrelaterede sygdomme, er f.eks. overvægt, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, diabetes og inaktivitet. Disse faktorer kan nemt måles og du kan følge op på din sundhedstilstand og forebygge mange livsstilsrelaterede sygdomme.
Der er desuden flere faktorer i kosten og livsstilen, der påvirker din risiko for at få en livsstilssygdom.
Kendetegnet ved en livsstilssygdom er svær, da livsstilssygdomme udvikles over lang tid. Når en livsstilssygdom først er etableret, er det vanskeligt at helbrede.
Hvad kan du selv gøre:
Det vigtigste du selv kan gøre:
- Spise sundere kost og mindre (se anbefalingerne)
- Være fysisk aktiv i dagligdagen og dyrke motion
- Holde med at ryge og drikke mindre alkohol
- God søvn og mindre stress
Det kan være uoverskueligt at ændre livsstil
Du kan med fordel søge hjælp til at ændre din livsstil. Der findes et hav af muligheder og et godt sted at starte kan være, at "google" dig frem. Vær dog kritisk, der findes ikke en mirakelkur - det kræver en indsats fra dig selv.
(kilder: sundhed.dk, Sundhedsstyrelsen, Alt Om Kost)