Sådan passer du på din krop, når du skal i haven

Det er begyndt at dufte af forår, spirerne pibler op af jorden, og snart er havesæsonen i fuld gang. Der er mange ting, der skal ordnes i haven og især, hvis solen skinner, bliver vi ihærdige og glemmer at passe på kroppen og især ryggen, før det er for sent.

Fra vinterhi til aktivt havemenneske

Når vi går i gang med havearbejdet, gælder det for mange af os, at vi arbejder i længere tid ad gangen - måske endda en hel dag. Vi tænker på det præsentable udtryk frem for vores eget helbred og uden overvejelser om vores fysik.

Tog du en tur i træningscentret, ville du jo ikke den første dag lægge ud med 10 km på løbebåndet. Det er faktisk denne måde, du skal lære at tænke på, når du går i haven. Din krop skal trænes op til havesæsonen.

Gør din krop en tjeneste

Du skal sørge for at holde din krop stærk, den er udviklet til at bevæge sig og yde noget. Kroppen fortjener at blive brugt og blive holdt stærk, så den er bedre gearet til de fysiske udfordringer. 

Så hvis du ikke allerede er i gang med træningen, er det altid en god idé at udføre nogle styrkeøvelser, før havesæsonen begynder. I disse øvelser skal du sørge for at få hele kroppen trænet, men vær især opmærksom på at få trænet ryg og mave. 

Lad dine muskler arbejde

Når vi træner, bliver muskulaturen stærkere, og derved skånes leddene mere, da vi ikke "hænger så meget i leddene", men lader musklerne gøre arbejdet for os. 

Selvom vi bliver stærkere, skal vi dog huske at skifte arbejdsstilling i haven, for ingen krop har godt af at have den samme stillingsbelastning i flere timer, så husk at komme op at stå og variere dit arbejde.

3 øvelser, som giver dig en stærkere ryg og core

-        Rygbøjning

-        Diagonalt løft

-        Planke

Se øvelserne her i videoen + 1 ekstra øvelse til når du er i haven

 

Øvelserne kan udføres så mange gange, du kan holde til; men start med 10-12 gentagelser af hver øvelse og gentag den 2-3 gange. Kan du holde til det uden at få ondt, må du gerne gentage øvelserne flere gange om dagen. Får du ondt, skal du stoppe og prøve igen dagen efter med færre gentagelser eller opsøge en fysioterapeut.

Tjekliste til haven:

  • Start træningen inden havesæsonen
  • Del havearbejdet op i små dele, tag et/to bede om dagen alt efter størrelse. Det bliver også mere overskueligt fremadrettet.
  • Sørg for at komme ned på knæ, så du belaster ryggen mindre.
  • Sid ikke i den samme stilling mere end 20-30 minutter ad gangen. Jo oftere du skifter, desto bedre.
  • Kom jævnligt op at stå, og lav en anden bevægelse. En øvelse, der kan være god, er at sætte hænderne i lænden og bevæge ryggen bagover nogle gange. – se til slut i videoen ovenover.